Започналата подготовка за демонтаж на паметника на Съветската армия в София

...
Започналата подготовка за демонтаж на паметника на Съветската армия в София
Коментари Харесай

Москва се възмути от демонтажа на МОЧА

Започналата подготовка за демонтаж на паметника на Съветската войска в София (известен и като МОЧА – Монумент на окупаторската руска армия) е варварско деяние, за което няма опрощение и амнистия. Това се декларира в позиция на представителя на съветското външно министерство Мария Захарова, публикувана от посолството у нас. Според Захарова българските управляващи са пристъпили към реализацията на " от дълго време кроени срамни проекти ".

" Величествената скулптурна комбинация, издигната в символ на успеха над нацизма, от дълго време се е трансформирала в пленник на локалните политически игри и персоналните упоритости на обособени представители на ръководещия хайлайф. С лека ръка на фашистващите евроатлантици монументът безусловно се изпраща на бунището на историята. Варварските дейности на българската страна нямат опрощение и амнистия ", декларира Захарова.

Тя вижда и " галопиращ напредък на ненонацистки настроения " в Европа. Захарова приказва даже за съблюдаване на човешки права и " чудовищна имитация на историята ".

" България от дълго време, без да го вижда, върви по пътя на реабилитация на нацизма. Крайнодесни организации, които намерено предизвикват расова ненавист и назадничавост, излизат отвън надзор. Въпреки възбраните в София се организират шествия в чест на нацисткия колаборационист български военачалник Х. Луков. На държавно равнище се предизвиква нападателна русофобия, която всъщност не се разграничава от расизма ", твърди говорителката на съветското външно министерство.

" Смятаме разрушаването на паметника на общото ни минало за поредна враждебна стъпка на публична София, утежняваща така и така патовата обстановка в двустранните връзки. България още веднъж, както нееднократно се е случвало, избира неверната страна на историята. Самата тя ще би трябвало напълно да заплати следствията от това срамно решение ", споделя се още в изказването.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР